
Wegetariańska lista zakupów i inspirujące przepisy na szybkie posiłki
Od kilku dni ciśnie mi się na usta “A nie mówiłam?”. Tyle się mówi o zdrowiu, żeby dbać o nie, nie ze względu na szczupłą sylwetkę, ale właśnie po to, żeby mieć energię, wysoką odporność, żeby tak naprawdę wrócić do swojego naturalnego stanu! Bo ten, w którym żyje obecnie większość z nas, to jest nienaturalny stan.
To jest jakaś groteska i każdy wmawia sobie, że ten spektakl się skończy “jak tylko…” – jak tylko zarobię te góry pieniędzy, to zwolnię tempo. Jak tylko dostanę ten awans, to pójdę na urlop. Jak udowodnię innym, że potrafię. Jak udowodnię sobie, że nie jestem średnia. Bo przecież od małego uczono nas, że trzeba zasłużyć na miłość, na uwagę. Że trzeba mieć sukces, żeby zostać pochwalonym, czyli zauważonym. I możliwe, że tak szukasz tego poklasku miłości w tych swoich staraniach bycia “kimś”, “kimś innym, ale na pewno nie możesz być sobą, bo to na pewno nie jest godne uwagi”. Zatrzymaj się i zweryfikuj swoje priorytety i wartości. A idealnym miejscem do takich refleksji będzie twoja domowa kuchnia, gdzie z miłością przygotujesz dla siebie i bliskich odżywcze jedzenie.
To, co jesz wpływa bezpośrednio na Twoją odporność! Cukier prosty, jak glukoza, fruktoza i sacharoza hamuje powstawanie białych krwinek! Znika Twoja ochronna tarcza. Dlatego, tak bardzo ważne jest, by uczyć się zdrowych nawyków kiedy jest ok, a nie wtedy, gdy problem puka do drzwi. Teraz po prostu jest o wiele trudniej uczyć się nowych rzeczy, co samo w sobie budzi opór przed zmianą, gdy towarzyszy nam stres, napięcie, związane z niepewnością sytuacji.
Może ten trudny moment, będzie dla Ciebie punktem wyjściowym do zmian. Może właśnie teraz, kiedy świat na siłę Cię zatrzymał – zaplanujesz swoje posiłki, listę zakupów i w końcu zdążysz wstawić fasolę do namoczenia?
Lista zakupów. Mądre zapasy.
Podaję listę zakupów, to wersja podstawowa i nie musicie mieć wszystkiego w jednym czasie. Można podzielić listę na pół i przez pierwsze dwa tygodnie jeść produkty z jednej połówki a w kolejne 2 tygodnie z drugiej, dzięki czemu zachować urozmaicenie. Przyprawy kupcie tych, których wam brakuje, będziecie mieli do wszystkiego. Jeśli jest Was w rodzinie 3-4 osoby, to kupcie wszystkiego maksymalnie po 2-3 sztuki produktów suchych i po 1,5-2 kg w przypadku warzyw. Jeśli jesteś w pojedynkę to wystarczy 1-2 sztuki suchych i po 1-1,5 kg warzyw. Liczę na Twój zdrowy rozsądek. Świeże warzywa wytrzymują od 4-7 dni, sporo zależy od właściwości lodówki i jakości samych warzyw. Czasem lepiej trzymać warzywa korzeniowe w suchym, ciemnym miejscu, np. szafce/szufladzie. Produkty suche zamykaj szczelnie klipsem albo przesypuj do zakręcanych słoików. Suche produkty strączkowe możesz zastąpić puszkami, ale… w końcu nigdzie Ci się nie spieszy, to może jednak spróbujesz namoczyć strączki na 24 godziny i ugotować? 😉
Pobierz listę zakupów na komputer lub do wydruku.
Ok, lista jest. Ale co dalej? Poniżej wstawiam SPRAWDZONE przepisy na smaczne dania. Gwarantuję, że są doprawione i smakują dobrze. Jeśli do tej pory jadłaś w większości cukier i przetworzone produkty, to daj sobie czas na regenerację kubków smaków, bo, fakt, nie wyczujesz subtelnych smaków warzyw. Cierpliwości.
Strączki nam nie straszne.
Znamy hummus z ciecierzycy, ten szybko wykonasz z ciecierzycą z puszki. Zachęcam cię też do bardziej ‘polskiej’ wersji, czyli z białej fasoli, ma bardziej łagodny smak.
Fasolka po bretońsku w wersji wege. Obłędna! Jeśli jesz kiełbe, to też możesz dodać. Zrób od razu na 3 dni, odgrzewana smakuje jeszcze lepiej.
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej. P.S. żurawinę pomijam i jest pyszny z ogórkiem i chrzanem lub ćwikłą.
Proste danie z wykorzystaniem soczewicy i resztek warzyw.
Kasza jaglana na wytrawnie.
Te kotlety można użyć do wegeburgerów, ale proponuję bardziej klasycznie z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami ze słoika, ogórkami ze słoika lub kapustą kiszoną.
Świat czerwonej fasoli, czyli chili sin carne, w dwóch wersjach. Do tego ryż lub kromka chleba.
Wspaniała i niedoceniana kapusta biała, posiadająca, podobnie jak brokuły, właściwości antykancerogenne, w trzech wersjach:
Królewski bigos wegetariański, możesz oczywiście dodać trochę kiełby lub wysokiej jakości szynki.
Kapuśniak w wersji de luxe, klikamy tutaj.
Kapusta w kuchni indyjskiej w bardzo szybkim daniu. Może nie wygląda, ale to jest PYSZNE, obiecuję.
Jeśli już macie ten makaron 😉 to proponuję go dobrze zrównoważyć białkiem i warzywami. Tutaj sos boloński wegetariański z wykorzystaniem soczewicy czerwonej.
Nie zostawię Was bez słodkości:
Ciasto pomidorowe, pyszne i robi się błyskawicznie, kliknij tutaj.
Mega proste czekoladowe ciasto ratunkowe, robi się raz-dwa.
A dla posiadających wyciskarkę do soków, ciasto z resztek warzyw, jabłko, marchewka i burak sprawdzą się idealnie.
Pamiętaj jednak, że nie musisz gotować tych wszystkich potraw by odżywiać się zdrowo. To jest zdrowa odmiana, żeby zróżnicować swój jadłospis. Tłuczone ziemniaki, jajko sadzone i kapusta kiszona też się świetnie sprawdzi. To, co jest ważne, to odwrócenie proporcji na rzecz większej ilości warzyw. Więcej wskazówek znajdziesz w 5 dniowym wyzwaniu, które przygotowałam od A do Z. Między innymi w drugim dniu pokazuję, jak te proporcje zmieniać, jak czytać etykiety i jak uczyć się robić zakupy takie same jak dotychczas a jednak z większą świadomością. W wyzwaniu znajdziecie też rozszerzoną wersję listy zakupów i trzy materiały video.
Zapisz się tutaj, wyzwanie jest całkowicie bezpłatne.
Twoje pomysły.
Napiszcie, proszę, w komentarzach szybkie przepisy na wykorzystanie innych produktów. Wiem, że buraki potrafią być problematyczne. Można zrobić z nich barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą albo sałatkę z rukolą, serem feta i pestkami słonecznika.
Z ziemniaków można zrobić szybką sałatkę z groszkiem i cebulą, znacie? Nazywa się ‘niemiecka’.
Add A Comment