grill

Majówkowy grill w zdrowszej wersji.

Skoro majówka to i z pewnością grill… Kojarzy mi się ten czas z objedzeniem się po pas, z mocno wysmażonym kawałkiem mięcha, a całość zalana jest słodkimi napojami gazowanymi. Ja dziś wybieram inaczej. Wierzę, że nie musi być tłusto, skwiercząco i ciężko. Podaję Ci kilka inspiracyjnych przepisów, na lżejsze wersje grillowych potraw (linki na dole).

Czego NIE kupować?

Ze względu na dużą ilość konserwantów, cukru i ulepszaczy szerokim łukiem omiń:

mięso paczkowane w gotowych marynatach
gotowe przyprawy miksy (przyprawa gyros, do kurczaka, do ryb)
paczkowane kiełbasy
zgrzewki napojów gazowanych i soki z kartonu
mrożone bagietki smakowe
❌alkohol kolorowy, czystą wódkę i smakowe piwa, zawierają mnóstwo cukru i dodatków smaku
i jeszcze kilka rzeczy, o których sama wiesz najlepiej, ale nie będę Ci już suszyć głowy 😉

grill

Co KUPIĆ?

cukinię, paprykę, bakłażana, marchewki, bataty/ziemniaki, pomidory, świeże ogórki i konserwowe, mozarella, bazylia, awokado, pieczarki/boczniaki.
Nie trzeba przygotowywać sałatek, wystarczy świeże warzywa pokroić w paski, ćwiartki i każdy dołoży sobie na talerz do porcji mięsa. Uwierz mi, nawet mięsożerny wujek Tadek.
W przypadku cukinii, bakłażana i marchewek, wystarczy pociąć w plastry lub wzdłuż w słupki, obtoczyć w marynacie z oliwy i przypraw i rozłożyć na grillu.
Z awokado, pomidorów i czerwonej cebulki przyrządzisz guacamole, świetnie się sprawdzi.
Z przypraw polecam Ci paprykę wędzoną.

mięso wołowe, z indyka lub kurczaka (świetnie sprawdzą się skrzydełka, pałki).
Już dziś umyj i wstaw w marynatę – olej/oliwa, sos sojowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Jeśli wołowina to i majeranek, trochę musztardy, kilka krążków cebuli, ząbki czosnku. Jeśli kurczak to i papryka słodka i ostra. Wstawić do lodówki nawet na całą noc.
Aby uchronić mięso przed skapującym tłuszczem, który następnie topi się i paruje z rozgrzanego węgla z powrotem na mięso, tyle że już w zmienionej, szkodliwej formie, mięso zawiń w sreberko, z kilkoma krążkami cebuli. Będzie wówczas bardziej uduszone (zdrowsze) niż smażone.

zgrzewki wody niegazowanej
2-3 kg cytryny, świeżą miętę
✅całego arbuza, banany, mrożone truskawki
Zrobisz z nich pyszną lemoniadę cytrynową i…arbuzową 🙂 A z zamrożonych bananów i truskawek pyszne lody.

chleb najlepszej jakości jaki znajdziesz w piekarni, masło i czosnek.

Czosnek wyciśnij do miękkiego masła, wymieszaj, posmaruj nim pieczywo i połóż na grilla.

grill

Umiar.

  • Staraj się po prostu najadać. Jutro też jest dzień, nie musisz robić zapasów.
  • Rób przerwy w posiłkach, wstawaj często od stołu.
  • Nie kupuj w dużych ilościach, jakbyś szykowała się na wojnę. Potem i tak to zostaje i się marnuje. Spójrz wstecz, ile razy myślałaś, że zabraknie i chyba jeszcze nigdy tak się nie stało, hm?
  • Pamiętaj też o tym, że przyjemność nie zaczyna się i kończy na jedzeniu. Zaplanuj inne aktywności i rozrywki.

Grillowe przepisy, jakie znalazłam w sieci:

  • Szaszłyki z warzywami tutaj
  • Szaszłyki, ryba i szparagi tutaj
  • Guacamole, idealne jako dodatek do mięs tutaj
  • Grillowane boczniaki tutaj
grill
Mam nadzieję, że pomogłam! Udanego odpoczynku!
Jeśli po majówce chcesz się wziąć za siebie, to polecam ZACZĄĆ OD TEGO, TUTAJ!

Add A Comment