
Majówkowy grill w zdrowszej wersji.
Skoro majówka to i z pewnością grill… Kojarzy mi się ten czas z objedzeniem się po pas, z mocno wysmażonym kawałkiem mięcha, a całość zalana jest słodkimi napojami gazowanymi. Ja dziś wybieram inaczej. Wierzę, że nie musi być tłusto, skwiercząco i ciężko. Podaję Ci kilka inspiracyjnych przepisów, na lżejsze wersje grillowych potraw (linki na dole).
Czego NIE kupować?
Ze względu na dużą ilość konserwantów, cukru i ulepszaczy szerokim łukiem omiń:
❌mięso paczkowane w gotowych marynatach
❌gotowe przyprawy miksy (przyprawa gyros, do kurczaka, do ryb)
❌paczkowane kiełbasy
❌zgrzewki napojów gazowanych i soki z kartonu
❌mrożone bagietki smakowe
❌alkohol kolorowy, czystą wódkę i smakowe piwa, zawierają mnóstwo cukru i dodatków smaku
❌i jeszcze kilka rzeczy, o których sama wiesz najlepiej, ale nie będę Ci już suszyć głowy 😉
✅cukinię, paprykę, bakłażana, marchewki, bataty/ziemniaki, pomidory, świeże ogórki i konserwowe, mozarella, bazylia, awokado, pieczarki/boczniaki.
Nie trzeba przygotowywać sałatek, wystarczy świeże warzywa pokroić w paski, ćwiartki i każdy dołoży sobie na talerz do porcji mięsa. Uwierz mi, nawet mięsożerny wujek Tadek.
W przypadku cukinii, bakłażana i marchewek, wystarczy pociąć w plastry lub wzdłuż w słupki, obtoczyć w marynacie z oliwy i przypraw i rozłożyć na grillu.
Z awokado, pomidorów i czerwonej cebulki przyrządzisz guacamole, świetnie się sprawdzi.
Z przypraw polecam Ci paprykę wędzoną.
✅mięso wołowe, z indyka lub kurczaka (świetnie sprawdzą się skrzydełka, pałki).
Już dziś umyj i wstaw w marynatę – olej/oliwa, sos sojowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Jeśli wołowina to i majeranek, trochę musztardy, kilka krążków cebuli, ząbki czosnku. Jeśli kurczak to i papryka słodka i ostra. Wstawić do lodówki nawet na całą noc.
Aby uchronić mięso przed skapującym tłuszczem, który następnie topi się i paruje z rozgrzanego węgla z powrotem na mięso, tyle że już w zmienionej, szkodliwej formie, mięso zawiń w sreberko, z kilkoma krążkami cebuli. Będzie wówczas bardziej uduszone (zdrowsze) niż smażone.
✅zgrzewki wody niegazowanej
✅2-3 kg cytryny, świeżą miętę
✅całego arbuza, banany, mrożone truskawki
Zrobisz z nich pyszną lemoniadę cytrynową i…arbuzową 🙂 A z zamrożonych bananów i truskawek pyszne lody.
✅chleb najlepszej jakości jaki znajdziesz w piekarni, masło i czosnek.
Czosnek wyciśnij do miękkiego masła, wymieszaj, posmaruj nim pieczywo i połóż na grilla.
Umiar.
- Staraj się po prostu najadać. Jutro też jest dzień, nie musisz robić zapasów.
- Rób przerwy w posiłkach, wstawaj często od stołu.
- Nie kupuj w dużych ilościach, jakbyś szykowała się na wojnę. Potem i tak to zostaje i się marnuje. Spójrz wstecz, ile razy myślałaś, że zabraknie i chyba jeszcze nigdy tak się nie stało, hm?
- Pamiętaj też o tym, że przyjemność nie zaczyna się i kończy na jedzeniu. Zaplanuj inne aktywności i rozrywki.
Grillowe przepisy, jakie znalazłam w sieci:
- Szaszłyki z warzywami tutaj
- Szaszłyki, ryba i szparagi tutaj
- Guacamole, idealne jako dodatek do mięs tutaj
- Grillowane boczniaki tutaj

Mam nadzieję, że pomogłam! Udanego odpoczynku!
Jeśli po majówce chcesz się wziąć za siebie, to polecam ZACZĄĆ OD TEGO, TUTAJ!
Add A Comment