
Szybki obiad – prosty, bezglutenowy i wegetariański.
Przedstawiam Ci przepis na szybki zdrowy obiad, prawie jednogarnkowy. Potrawka warzywna z tofu i makaronem ryżowym. Danie to wymyśliłam z marszu, podczas składania mebli w moim nowym mieszkaniu. Zdjęcia robiłam na szybko telefonem i może nie są najlepszej jakości, ale przynajmniej widać kolejne etapy “produkcji”.
W przepisie podam też opcjonalne zamienniki, tak by mogły skorzystać też na nim osoby z insulinoopornością albo, którym tofu nie przechodzi przez gardło. Zaczynamy!
Z narzędzi kuchennych potrzebujesz patelni, garnka, deski do krojenia i noża.
Składniki na 2 osoby:
1 cebula
ząbek czosnku (opcjonalnie)
3-5 sztuk pieczarek
1/2 opakowania tofu wędzonego firmy Polsoja
duża garść szpinaku świeżego
1/3 mleczka kokosowego
garść oliwek zielonych lub czarnych
pół opakowania makaronu ryżowego
olej (używam rzepakowego)
sól, pieprz, imbir
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż delikatnie na patelni. Dodaj zmiażdżony lub posiekany czosnek. Umyj pieczarki. Pokrojone w plastry pieczarki wrzuć na patelnię, lekko posól. Pieczarki puszczą wodę i będą się dusić.
W tym czasie nastaw wodę na makaron i pokrój tofu w grubą kostkę. Całość smaż aż tofu i pieczarki lekko się zarumienią.
Do zagotowanej i lekko osolonej wody włóż makaron.
Opłucz szpinak i dodaj na patelnię. Poczekaj aż szpinak “zwiędnie”.
Wlej ok. 3-4 łyżek mleczka kokosowego. Całość dopraw solą, pieprzem i imbirem (takim w proszku, przyprawa).
Pokrój garść oliwek w drobniejsze fragmenty i dodaj. Makaron odcedź i wrzuć na patelnie, tak by wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Inaczej mówi się – aby smaki się zintegrowały.
Gotowe!
Zamienniki:
Zamiast pieczarek możesz użyć boczniaków. Jeśli nie możesz jeść grzybów, możesz użyć cukinii.
Zamiast makaronu ryżowego z powodzeniem możesz użyć makaronu gryczanego lub z soczewicy albo zwykłego pszennego spaghetti.
Zamiast tofu możesz użyć sera feta, sera wędzonego lub najlepiej – ciecierzycy. W przypadku surowej musisz ją ugotować osobno a potem dodać na patelnię. Dlatego jeśli zależy ci na czasie użyj tej z puszki. Wówczas wystarczy, gdy dodasz ją dokładnie w tym momencie przygotowywania potrawy co tofu. Podlej delikatnie wodą i poczekaj aż wyparuje, by ciecierzyca zmiękła.
Zamiast mleczka możesz użyć śmietany, ale zachęcam Cię do większej otwartości i próbowania nowych smaków 🙂
Wygląda smakowicie, ale ja dorzuciłabym od siebie jeszcze jeden mały dodatek, a mianowicie starty na tarce czarny czosnek 🙂 Dodaje lekko owocowo-wędzonego posmaku, który fantastycznie wzbogaca smak każdej potrawy. No i jest szalenie zdrowy! Tutaj na www znajdziecie go w ząbkach oraz w formie pasty, warto zerknąć 🙂
Pozdrawiam!