pełnowartościowy posiłek

Pełnowartościowy posiłek – z czego się składa? Poznaj talerz zdrowia!

„Jedz pełnowartościowe posiłki”. Ale co to właściwie znaczy? W jaki sposób komponować posiłki? Z pomocą może przyjść oficjalny talerz zdrowia opracowany przez amerykańskich naukowców z Uniwersytetu Harvarda.

Jeśli uważasz, że zdrowe odżywianie to bycie ciągle głodną, to jesteś w błędzie. Prawdopodobnie niewłaściwie komponujesz posiłki, próbujesz celowo ograniczać kalorie i jeść mniej. Zacznij jeść zbilansowane, pełnowartościowe posiłki i odchodź od stołu w pełni nasycona.

Jak wygląda Zdrowy Talerz?

Warzywa (większa połowa talerza) i owoce (1/5 talerza) – różnorodnie, kolorowo i świeżo.
Produkty pełnoziarniste (1/4 talerza) – kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, orkiszowa, ryż, owies, żyto – zboża naturalne, razowe.
Białko roślinne lub zwierzęce (1/4 talerza) – warzywa strączkowe tj. fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, soja; orzechy, ryby, jajka, chude mięso drobiowe, wołowe.
Zdrowe tłuszcze – olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, awokado, orzechy, pestki słonecznika, dyni.

Poza tym, warto pamiętać o:

Wodzie – główne źródło nawodnienia organizmu.
Aktywności fizycznej – jako podstawie zdrowego trybu życia.

pełnowartościowy posiłek

Niekoniecznie chodzi o to, by zawsze w każdym posiłku znalazły się te wszystkie elementy. To pewnego rodzaju punkt odniesienia. Taki ideał, wzór, do którego warto dążyć. Ważne, by mieć takie wewnętrzne poczucie, że robię najlepiej jak umiem na ten moment.

Jakie są korzyści jedzenia pełnowartościowych posiłków?

Dzięki takiemu posiłkowi dostarczasz wszystkie niezbędne składniki odżywcze swojemu organizmowi. Przez co może pełnić one wszystkie swoje funkcje prawidłowo.

Białka i węglowodany pod względem chemicznym, mają na siebie synergiczny wpływ, ale nie musisz znać się na chemii żywienia, by zdrowo się odżywiać.

Te ogólne ramy, które są tutaj przedstawione, to wystarczająca wiedza, która pozwoli Ci bilansować posiłki. Zapewniam Cię, że po kilku dniach odczujesz różnicę.

Przestaniesz podjadać, będziesz rzadziej sięgać po słodycze, uspokoi się Twój apetyt i zaczniesz być bardziej wrażliwa na sygnały płynące z ciała.

Jak to wygląda w praktyce?

Jeśli płatki owsiane (przepis na sycącą owsiankę jest tutaj) to węglowodany, to co zapewni tłuszcz i białko? Tak, łyżka masła orzechowego, tahina (pasta z sezamu), garść orzechów.

Gdy jesz kanapki na chlebie razowym (węglowodany) z szynką i jajkiem, to czego brakuje? Solidnej porcji warzyw.

W przypadku szybkiego dania jakim jest ryż z warzywami z patelni, brakuje białka, np. trochę hummusu, jajko (sadzone albo na twardo) lub kawałek mięsa, np. niewielka porcja kurczaka albo tuńczyka.

Komponując pełnowartościowy posiłek poczujesz, że porcja nie musi być już taka duża, by się najeść. Jeśli zadbasz o połowę talerza warzyw, to nie będziesz już musiała zjadać całego woreczka ryżu, żeby się najeść i tym samym zjesz adekwatną ilość kalorii.

Zazwyczaj najtrudniejszym elementem z moich doświadczeń oraz moich klientek, jest wyrobienie w sobie nawyku, sięgania po warzywa do posiłków. Nie zawsze smakują od razu. Wydaje nam się, że musimy umieć jakoś specjalnie gotować, itd. Nic z tych rzeczy! Pobierz bezpłatny e-book, dzięki któremu zaczniesz jeść więcej warzyw na co dzień, nawet jeśli do tej pory miałaś do warzyw długie zęby 😉 Po przeczytaniu tego e-booka, będziesz zmotywowana, by jeść więcej warzyw oraz jak to zrobić. Podaję Ci konkretne wskazówki, jak zacząć, bo nie musisz lubić wszystkiego od razu, by móc zacząć!

Jak wyglądają zazwyczaj Twoje posiłki?

Opisz kilka ostatnich i zobacz pewne prawidłowości, wspólne cechy.

Z których elementów jesteś zadowolona, a w których mogłabyś coś zmienić, wprowadzając nową wiedzę?

Dowiedz się więcej o konsultacjach:

Add A Comment