Przepis na sycącą owsiankę i dlaczego warto ją jeść?

Nie upieram się, że owsianka jest najlepszą opcją na śniadanie. Mimo tego, że jest pożywna, zdrowa, łatwa w przygotowaniu, można ją łatwo zapakować i zabrać ze sobą a nawet zrobić na miejscu w pracy, a także można przygotować ją na wiele sposobów, to oczywiście… są też inne opcje na śniadanie. No dobrze, nie potrafię ukryć mojej lekkiej ironii w ostatnim zdaniu ani zachwytu nad owsianką. Ale, sorry, jeśli ktoś mi mówi, że nie ma czasu na śniadanie, to najzwyczajniej w świecie nie jadł jeszcze owsianki!

Owsianka jest z płatków owsianych a płatki owsiane są z owsa.

Płatki owsiane powstają z owsa. To zboże nie zawiera glutenu. Co jest kolejnym dodatkowym atutem i godnym zastępcą nieśmiertelnych kanapek. Jednak te płatki, które zazwyczaj wybieramy w sklepie, nie mają na swoim opakowaniu oznaczenia przekreślonego zielonego źdzbła. Wówczas mogą zawierać śladowe ilości glutenu, wynikające z obecności innych zbóż na taśmach produkcyjnych.

Jeśli nie masz celiakii, hashimoto lub silnej alergii na gluten, to możesz używać tych bez specjalnego oznaczenia.

W jakim wydaniu jeść?

Płatki owsiane można jeść z jogurtem naturalnym (z mleka krowiego lub w wersji wege z kokosa), z mlekiem (krowim lub roślinnym, polecam owsiane i jako dodatek mleczko kokosowe) lub na wodzie.

Ja, zaczęłam od płatków z jogurtem naturalnym. Po jakimś czasie swobodnie przerzuciłam się na zalane wrzątkiem. Jogurt zbyt wychładzał mnie od środka, zwłaszcza jesienią i zimą a także czułam, że nabiał nie działa na mnie korzystnie.

Owies zawiera 68% węglowodanów, 13% białka, 7% tłuszczów, a także wapń, magnez i żelazo oraz 10% błonnika.

Jakie płatki kupić?

Po prostu płatki owsiane, bez żadnych dodatków miodu, żurawiny, itd. Żadnych fit zamienników. Przeczytaj etykietę i sama się przekonasz, że nie warto.

Obecnie produkowane są trzy klasy płatków: (źródło)

  • płatki zwykłe – poddane najmniejszej obróbce hydrotermicznej, do przygotowania posiłku konieczne jest ich gotowanie;
  • płatki owsiane górskie – o większym stopniu przetworzenia, w celu przygotowania do spożycia wystarczy je zagotować; P.S. To tych używam do zalania wrzątkiem.
  • płatki owsiane błyskawiczne – gotowe do spożycia na zimno, ale i najbardziej poddane obróbce.

Polecam zwykłe lub górskie.

owsianka

Nie najadam się owsianką.

Słyszę od czasu do czasu, że nie najadacie się owsianką. Mogą być dwie przyczyny.

Za mała porcja.

Nigdy przenigdy nie zjadłabym owsianki w formie zupy mlecznej. A tak się dzieje, gdy płatków są raptem 3-4 łyżki a całe morze wody lub mleka. Wrzątkiem/mlekiem zalewamy tak, by pokryć całość, ale by większość wchłonęła się w płatki.

Za dużo cukrów prostych.

Druga rzecz – możesz dodawać zbyt dużo cukrów w postaci dodatków. Największym ryzykiem są owoce suszone: rodzynki, morele, śliwki suszone, daktyle, żurawina. Ta ostatnia, najgorzej. Zobacz na etykietę, zazwyczaj żurawiny w żurawinie jest ok 40-60% a reszta to cukier… słabo.

Cukier prosty daje nam poczucie sytości, zastrzyk energii, ale tylko na chwilę.

Tłuszcz, tłuszczyk, tłuszczunio.

Mój przepis na owsiankę charakteryzuje się tym, że jest syta na dłużej. A to głównie dlatego, że dodatki do płatków to głównie tłuszcze. Cukier prosty stanowi świeży owoc, którego nie zastąpi żaden inny zamiennik.

Tłuszcz trawi się dłużej, więc daje na dłużej poczucie sytości. Ten zdrowy tłuszcz, z nasion i orzechów jest niezbędny dla naszego organizmu. Tłuszczu, którego należy unikać to ten w słodyczach, chipsach i mocno wysmażonym mięsie.

To teraz zobacz przepis, przeszukaj szafki, resztę dokup w osiedlowym sklepie i do dzieła!

Składniki na owsiankę.

Do dużego pojemnika/słoika wsypuję:

  • Płatki owsiane górskie lub zwykłe, pół opakowania
  • Pestki dyni (1 opakowanie do 200 g)
  • Pestki słonecznika (1 opakowanie do 200 g)
  • Sezam (1 opakowanie do 200 g)
  • Orzechy nerkowca / Orzechy laskowe / Migdały / Włoskie (duża garść Twoich ulubionych)
  • Nasiona chia (opcjonalnie, 2-3 łyżki)
  • Amarantus ekspandowany (opcjonalnie kilka łyżek)
  • Wiórki kokosowe (opcjonalnie)
  • Rodzynki (opcjonalnie)

Wszystko razem mieszam w zakręconym pojemniku.

Przygotowanie.

Rano wsypuję do miseczki ok. pół szklanki tej mieszanki i zalewam wrzątkiem, przykrywam talerzykiem, by zatrzymać ciepło i jak najwięcej płynu się wchłonęło w płatki. Można też zalać wrzątkiem i ustawić na gazie do zagotowania, płatki są wówczas bardziej miękkie. Jakieś 15 minut później (w tym czasie możesz umyć zęby, umalować się) dodaję pokrojonego w plasterki banana lub inny ulubiony owoc gruszkę truskawki, maliny, borówki, jabłko. Posypuję cynamonem lub kakao. Dodaję łyżkę masła orzechowego lub tahini.

Tips&tricks

Jeśli rano ciężko Ci zjeść coś w stałej postaci, możesz dodać więcej wody i całość zblendować. Wyjdzie coś w postaci musu do jedzenia łyżką.

Możesz zalać owsiankę wieczorem i zostawić w lodówce na noc. Rano tylko dodaj owoce i będzie gotowa do spożycia.

przepis owsianka

Add A Comment